Dei Energy News

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

«Ρυθμιζόμενη χρέωση» ή... Παγιδευμένη στο (ηλεκτρικό) Δίκτυο


Τον περασμένο χειμώνα το πετρέλαιο το χρησιμοποιήσαμε σαν άρωμα. Ενα αισθησιακό άγγιγμα πίσω από τ' αυτιά, ένα αιθέριο «φσσττ» την Πρωτοχρονιά, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας. Και τους τρεις! Φουντώσαμε το τζάκι, αλλά οι αρμόδιοι μας έβαλαν χέρι ότι κάνουμε αιθαλομίχλη και μαζευτήκαμε.
Στραφήκαμε με φειδώ στα κλιματιστικά. Εχουμε δύο. Και μια θερμάστρα στο παιδικό. Πληρώσαμε ρεύμα τα κέρατά μας τα τράγια, αλλά γλιτώσαμε ένα ολόκληρο χιλιάρικο σε σχέση με τα..
προ-περσινά του πετρελαίου. Ξοφλήσαμε, κλειδώσαμε το τριάρι και φύγαμε ξένοιαστοι για το χωριό.
Ηρθε χτες ο λογαριασμός. Ρεύμα όχι μόνο δεν χρεωθήκαμε, αλλά μας επέστρεψαν και τριακόσια ευρώ, γιατί οι «έναντι» που πληρώναμε ήταν κατά προσέγγιση. Ηρθε όμως, στον ίδιο λογαριασμό, μια λυπητερή με την αλαμπουρνέζικη ένδειξη «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» (κάθεστε;) 869,95 ευρώ. «Τι έγινε; Τι συνέβη;», ρωτάω στα παράπονα της ΔΕΗ τον ευγενέστατο, άψογο, γλυκύτατο κύριο Παγίδα (να με κάψει ο Θεός αν σας λέω ψέματα για το όνομα!). Ακολουθώντας τις οδηγίες του, συνδέθηκα, εντέλει, με αρμόδια υπάλληλο, εξίσου καλότροπη, ταχύτατη και υπομονετική. Μου εξήγησε: «Ρυθμιζόμενη χρέωση» ήταν η συμμετοχή μας για να πληρωθεί το ρεύμα των πολύτεκνων, των ανέργων και των ευπαθών ομάδων.
Είχα την (προφανώς ηλίθια) εντύπωση ότι οι δυσβάστακτοι φόροι, τα χαράτσια, η έκτακτη εισφορά, οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, παροχές και οι ανυπολόγιστοι «έμμεσοι» περιελάμβαναν -τι παράλογο!- και κονδύλια για την προστασία των ευπαθών πληθυσμών. Τι σκατά τα κάνουν τόσα λεφτά που ήδη πληρώνουμε, αν δεν διαθέτουν μέρος τους για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται;
Το σπιτικό μας, αδυνατώντας να θερμανθεί επαρκώς με το πανάκριβο πλέον πετρέλαιο, κατέφυγε στο ηλεκτρικό. Ελα όμως που με την αύξηση στην κατανάλωση, αυτομάτως το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ μας κατέταξε στην κατηγορία «μεγιστάνες»;
Το σχόλιο δεν το γράφω για να βρω το δίκιο μου. (Δεν θα το βρω). Το δημοσιεύω για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να ζητήσω δημόσια συγνώμη από τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, που υπέστησαν αγογγύστως τις τσιρίδες μου. Οχι μόνο δεν ευθύνονται, αλλά γίνονται παρηγορητές, ψυχολόγοι, εξ αποστάσεως τεχνίτες, μέχρι και τηλεϊατρική κάνουν αν ο πελάτης φάει το εγκεφαλικό εν μέσω διαπραγμάτευσης. Ο δεύτερος λόγος -ίσως ο μόνος που δικαιολογεί το κείμενο αυτό- είναι για να ενημερώσω.
Αν, για να εξοικονομήσετε στη θέρμανση, καταφύγετε φέτος στη χρήση του ρεύματος, σας συνιστώ να είστε πολύ προσεκτικοί. Παίζει... παγίδα.

(Ρίκα Βαγιάνη, Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News