Dei Energy News

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Greenpeace εμπόδισε τον ανεφοδιασμό μονάδας της ΔΕΗ στη Ρόδο


Το Rainbow Warrior και ακτιβιστές της Greenpeace μπλόκαραν συμβολικά το σύστημα εκφόρτωσης μαζούτ του πετρελαϊκού σταθμού της ΔΕΗ στην Σορωνή της Ρόδου με κεντρικό σύνθημα ‘Όχι άλλα δις στο πετρέλαιο’.
Με την ειρηνική αυτή δράση, η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει το σχέδιο της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να παρατείνουν την εξάρτηση του νησιού από το πετρέλαιο για τις επόμενες δεκαετίες.
Παράλληλα, τονίζει τα εξής:
«Η κατασκευή της νέας μονάδας στο Πρασονήσι και η παράταση

λειτουργίας της παλιάς στην Σορωνή, επιβεβαιώνουν ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΔΕΗ δεν έχουν καμία πρόθεση να μειώσουν το ενεργειακό κόστος για εκατομμύρια πολίτες.
Σήμερα η εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο κοστίζει σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας (κυρίως στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις) περίπου 800 εκατ. € κάθε χρόνο, ένα ποσό που αυξάνει συνεχώς, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ κανένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά. Η κυβέρνηση που στιγμάτισε ως ακριβές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η διασύνδεση της Κρήτης θα καθυστερήσει ακόμα και μέχρι το 2024, ενώ αδιαφορεί για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος και η Σαντορίνη, η οποία μάλιστα υπέφερε το περασμένο καλοκαίρι από τα μπλακάουτ.
Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει εν λευκώ την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε κρίσιμες ευρωπαϊκές συζητήσεις για την νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων. Αμφότεροι υπονομεύουν ενεργά την υιοθέτηση αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων στους ρύπους με απώτερο στόχο την παράταση της λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών και λιγνιτικών μονάδων και την δυνατότητα κατασκευής νέων χωρίς αυστηρές προδιαγραφές.
«Τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να κατασκευάσουν νέες πετρελαϊκές μονάδες, εκτός από υποκρισία, κρύβουν αδιαφορία για τους εκατομμύρια πολίτες και τις θυσίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Αν η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας θεωρεί ότι το μαζούτ είναι η ενεργειακή επιλογή για το μέλλον μας, τότε μας αφήνει ως πολίτες δύο επιλογές: να αποδεχτούμε αυτή την επιλογή και να πληρώσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές το αφόρητο κόστος της ή να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η παράταση της εξάρτησης της Ρόδου από το πετρέλαιο με την κατασκευή και λειτουργία της πετρελαϊκής μονάδας σε μία από τις ωραιότερες και ιδιαίτερες παραλίες της χώρας, το Πρασονήσι, θα κοστίσει σε όλους τους Έλληνες  καταναλωτές περίπου 1,5 δις ευρώ στα επόμενα δέκα χρόνια. Στις τέσσερις ημέρες που η Greenpeace με το Rainbow Warrior βρέθηκαν στην Ρόδο, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με χιλιάδες πολίτες. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσονται υπέρ λύσεων που μειώνουν το ενεργειακό κόστος, την τοπική ρύπανση και δημιουργούν τοπικές θέσεις εργασίας.
Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ:
-          Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1 εκατ. κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας
-          Την προώθηση της αυτοπαραγωγής στα κτίρια χωρίς αναίτιους περιορισμούς
-          Την απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο και την πλήρη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου μέσα στην επόμενη δεκαετία
-          Την ακύρωση της κατασκευής της μονάδας στο Πρασονήσι και την σταδιακή απεξάρτηση από την μονάδα της Σορωνής
Η Greenpeace καλεί τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
-          Να προωθήσουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Ρόδο
-          Να διεκδικήσουν την ακύρωση της μονάδας στο Πρασονήσι μέσω της προώθησης εναλλακτικών βιώσιμων επενδυτικών επιλογών και της διασύνδεσης του νησιού
-          Να αναβαθμίσουν ενεργειακά όλα τα δημοτικά κτίρια ώστε να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ως το 2020».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News