Dei Energy News

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Με ρέπος και εσωτερικό δάνειο βγαίνει η πληρωμή συντάξεων

ΙΚΑ: Με ρέπος και εσωτερικό δάνειο βγαίνει η πληρωμή συντάξεων - Μάχη για ρευστότητα
Με δανεικά και ανταλλαγές ομολόγων με ρέπος πληρώνονται οι συντάξεις. Πως καλύπτονται τα ελλείμματα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου. Οι πάγιες τακτικές που ακολουθούνται από τα Ταμεία ώστε να πληρώνουν τις συντάξεις εγκαίρως.
Με εσωτερικό δανεισμό και θέτοντας ομόλογα ως "ενέχυρο" θα πληρώσει τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου το ΙΚΑ. Πρόκειται για... δοκιμασμένες πρακτικές στις οποίες καταφεύγει η διοίκηση του ταμείου προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, το ΙΚΑ έχει λάβει επιπλέον κρατική χρηματοδότηση
για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που αρχικά υπολογιζόταν σε 780 εκατ. ευρώ.
Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα... εξοικονομηθούν μάλιστα, από εισπράξεις που θα έπρεπε να αποδοθούν σε ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ, όμως κατά την επίσης γνωστή πρακτική, θα καθυστερήσουν περί τους 6 μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου, από το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης προς το ΙΚΑ, που ανέρχεται στο ποσό των 2,23 δισ. ευρώ, έχει ήδη αξιοποιήσει το 85,6%, δηλαδή 2,03 δισ. ευρώ.
Για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου, το ΙΚΑ θα λάβει δάνειο 50 εκατ. ευρώ, από τα αποθεματικά του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), που εντάχθηκε το ΙΚΑ από τις 7 Απριλίου. Πρόκειται για μια διαδικασία βραχυχρόνιου εσωτερικού δανεισμού. Το κονδύλι χρησιμοποιείται για την πληρωμή συντάξεων και επιστρέφεται στον ΟΠΑΔ στα τέλη του ίδιου μήνα, όταν θα έχουν καταβληθεί οι εισφορές, με την ελπίδα μάλιστα ότι αυτή τη φορά θα είναι αυξημένες λόγω της νέας ρύθμισης χρεών.
Να σημειωθεί ότι, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (άνω του 80%), καταβάλλουν τις εισφορές τους το τελευταίο 48ωρο του κάθε μήνα, με συνέπεια να μην μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να προλάβουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται τότε, για την καταβολή των συντάξεων που πραγματοποιείται τις ίδιες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του Ιδρύματος ενέκρινε πρόταση για εσωτερικό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ, για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες που αφορούν την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Ας σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες το ΙΚΑ δανειζόταν με τον ίδιο τρόπο, από το ΕΤΕΑ, αλλά και από το ΤΑΠ – ΔΕΗ ΔΕΗ +3,93%. Τα προβλήματα ρευστότητας όμως που αντιμετωπίζει και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, φαίνεται ότι ανάγκασαν τη διοίκηση του Ιδρύματος, να καταφύγει για πρώτη φορά, στα αποθεματικά του ΟΠΑΔ.
Η διοίκηση του ΙΚΑ μάλιστα, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αποτελεί πάγια πρακτική του Ιδρύματος να αξιοποιεί αποθεματικά αυτοτελών λογαριασμών τους οποίους και διαχειρίζεται, προκειμένου να διασφαλίζει με τον ορθότερο οικονομικό τρόπο τις οικονομικές του υποχρεώσεις για την καταβολή των συντάξεων. Επισημαίνει δε, ότι η αξιοποίηση τμήματος των αποθεματικών του ΟΠΑΔ για ολιγοήμερο χρονικό διάστημα, θα είναι έντοκη, και δεν επιφέρει κανένα κόστος στον αυτοτελή λογαριασμό, ο οποίος διατηρείται στο ακέραιο.
Επιπλέον ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει το ΙΚΑ μέσα από ανταλλαγή repos με ομόλογα με ημερομηνία έναρξης την 25/11/2014 και λήξης την 3/12/2014. Οι συναλλαγές θα γίνουν με μειοδότριες τράπεζες, που θα υποδείξει ο ΟΔΔΗΧ.
Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να κλείσει χωρίς πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων, το 2014, ενώ το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού του Ιδρύματος προβλέπει για το 2015 έλλειμμα άνω των 900 εκατ. ευρώ, μειωμένη κρατική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και αυξημένη τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 200 εκατ. ευρώ.

 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1276185/ika-me-repos-kai-esoteriko-daneio-vgainei-h-plhro.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News