Dei Energy News

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αφήστε τη ΔΕΗ να Λειτουργήσει ως Α.Ε.!

Θα ξεκινήσουμε το σημερινό σχόλιο μας με μια εξομολόγηση. Το energia. gr ανήκει στους αυστηρούς επικριτές της ΔΕΗ, όχι γιατί εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, αλλά από πεποίθηση για την ανάγκη ουσιαστικής απελευθέρωσης της ηλεκτρικής αγοράς. Και προς το σκοπό αυτό δεν συμβάλουν ορισμένες, κατά καιρούς, συμπεριφορές του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς. Η κριτική μας ήταν και θα είναι πάντα στοιχειοθετημένη και στοχευμένη. 
Όχι για να είμαστε γενικά «αντί», αλλά για να αναδεικνύουμε την ουσία των αναφυόμενων προβλημάτων και για να επιδιώκουμε λύσεις αποδεκτές από το σύνολο της αγοράς. Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι για τη στάση μας αυτή εισπράξαμε κάποιες φορές δυσαρέσκεια από κύκλους της ΔΕΗ, που δεν έχουν ασκηθεί στον ευεργετικό ρόλο της δημιουργικής κριτικής.
Θεωρούμε την εισαγωγή μας απαραίτητη γιατί στο σημερινό σχόλιο μας θα ταχθούμε αναφανδόν υπέρ της ΔΕΗ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης. Η αιτία έχει να κάνει με τα απλήρωτα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία έφθασαν στο δυσθεώρητο ύψος του 1,7 δισ. ευρώ και όλο διευρύνονται. Μπορεί η ΔΕΗ να ελέγχεται από το δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα είναι μια Ανώνυμη Εταιρία, που διαθέτει μετόχους (και το κράτος), οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σωστή λειτουργία της και βέβαια για την αποκόμιση μετοχικών κερδών. Το πρώτο ερώτημα, συνεπώς, που αναφύεται, είναι αν αφήνεται η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως Α.Ε. Θα λέγαμε ότι είναι ρητορικό ερώτημα, γιατί την απάντηση τη γνωρίζουμε ήδη. Όχι. Η ΔΕΗ δεν λειτουργεί με τους όρους που της υπαγορεύει η μορφή της, αλλά ως εντολοδόχος κρατική εταιρία, για την εξυπηρέτηση της πολιτικής του εκάστοτε προϊσταμένου υπουργού και της κυβέρνησης του. Η λογική αυτή κατέληξε επί της ουσίας μπούμερανγκ για τη ΔΕΗ. Γιατί μοιάζει να την προστατεύει, αλλά επί της ουσίας τη χαντακώνει.
Ας κάνουμε μια υπόθεση. Αν οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά είχε έναν κακοπληρωτή πελάτη θα συνέχιζε επ’ αόριστον να του παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα; Άλλη υπόθεση. Αν μια οποιαδήποτε άλλη εταιρία παροχής υπηρεσιών είχε πελάτη που δεν κατέβαλε τίμημα για τις υπηρεσίες αυτές θα συνέχιζε να τις απολαμβάνει; Η απάντηση είναι, κατηγορηματικά όχι. Αυτό επιτάσσουν οι κανόνες των συναλλαγών. Σκληροί, αλλά δίκαιοι, αν σκεφθεί κανείς ότι δεν γίνεται κάποιοι να είναι τακτικοί στις πληρωμές τους και κάποιοι άλλοι να θέλουν να διαβιούν λάθρα.
Βεβαίως, υπάρχει ένα επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον. Ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι. Σωστά. Τότε γιατί κάποιοι πληρώνουν για να το εξασφαλίζουν; Είναι κορόιδα εν τέλει; Αν η πολιτεία θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική με αυτόν τον τρόπο, τότε να σταματήσουμε όλοι να πληρώνουμε τη ΔΕΗ και όλα καλά. Να μας το πούνε όμως, γιατί δεν είναι δίκαιο κάτι τέτοιο.
Για να μην μιλήσουμε για την απίστευτη σπέκουλα που γίνεται με το θέμα των, υποτίθεται, αναξιοπαθούντων. Εντάξει, υπάρχει κρίση. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Αλλά από το σημείο αυτό έως την απόφαση κάποιοι να οχυρώνονται πίσω από το συγκεκριμένο επιχείρημα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι οι πελάτες της ΔΕΗ που καταβάλουν κανονικά το τίμημα για τους λογαριασμούς τους δεν είναι οικονομικά άνετοι. Αντίθετα, μάλιστα. Ζορίζονται όπως ο περισσότερος κόσμος, αλλά δεν διανοούνται να κλέβουν τη ΔΕΗ.
 Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αλλοίμονο αν διανοηθεί η ΔΕΗ -που δεν το κάνει η έρμη, έστω και αν το οφείλει- να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν. Ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων για την «κακή» ΔΕΗ, τη «σκληρή», την «αναίσθητη». Πέφτουν όλοι να τη φάνε. Γιατί το θέμα πουλάει.
Θα το πούμε ξεκάθαρα έστω κι αν παρεξηγηθούμε. Αφήστε τη ΔΕΗ να λειτουργήσει ως Α.Ε. Να ελέγξει ποιος από τους πελάτες της δεν πληρώνει συστηματικά, αν το κάνει επίτηδες ή για να κερδίσει και στη συνέχεια, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις αποπληρωμής. Όποιος δεν ανταποκριθεί να σταματήσει να έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Αν θέλει το κράτος ας χρηματοδοτήσει το ίδιο την κοινωνική πολιτική του. Δεν μπορεί η Δημόσια Επιχείρηση να έχει μια τέτοια τεράστια τρύπα και να μην μπορεί να κάνει επενδύσεις ή να μην μπορεί σε λίγο να πληρώσει το προσωπικό της. Το κράτος, άραγε, δεν ενδιαφέρεται ως μέτοχος να έχει μέρισμα από τη ΔΕΗ; Γιατί με το να κινδυνεύει να βρεθεί με ζημιογόνα αποτελέσματα, εντέλει χάνει κι αυτό.
Ας αφήσουμε, συνεπώς, τη ΔΕΗ να λειτουργήσει όπως πρέπει. Κι όποιος θέλει να ασκήσει πολιτική να το κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί την Επιχείρηση. Γιατί μια κατάρρευση της θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες, πολύ πιο τρομακτικές, από το να κόψει το ρεύμα σε κάποιους κακοπληρωτές.
 
Σχόλιο του energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News