Dei Energy News

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μέτωπο φορέων για την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

eksofilo
Τη σύνταξή τους με το αίτημα επαναλειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, παρά το όποιο κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προξένησε η καταστροφική φωτιά της 9ης Νοεμβρίου, αλλά και για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας των εργαζομένων στο σταθμό, διατύπωσαν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της περιφερειακής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικάτων και φορέων που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο σταθμό παρουσία των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του Σωματειακού Παραρτήματος του σωματείου «Σπάρτακος», Βασίλης Πουρλιάκας, κάλεσε τους φορείς να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του ονείρου των 500 εργαζομένων στο σταθμό για επαναλειτουργία του σταθμού, παίρνοντας αποστάσεις από αυτούς που μιλάνε για επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», καθώς το αίτημα των εργαζομένων είναι να παραταθεί η λειτουργία του σταθμού μέχρι την εκκίνηση της νέας μονάδας.
Η βουλευτής Π.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου επέρριψε ευθύνες στους κυβερνώντες για την απαξίωση της ΔΕΗ, για την έλλειψη επενδύσεων και το σπάσιμό της σε κομμάτια, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να τα σταματήσουμε αυτά» και να υπάρξει σχέδιο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των μονάδων και κατασκευής της νέας μονάδας, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει με μια ΔΕΗ δημόσια, καθετοποιημένη, η οποία θα μπορεί να προσλαμβάνει το προσωπικό που έχει ανάγκη.
«Εύχομαι να είναι τυχαίο το συμβάν (της πυρκαγιάς), εάν δεν είναι αλλοίμονό τους» ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, δηλώνοντας ότι «το εργοστάσιο θα ξαναλειτουργήσει», εξαπολύοντας ταυτόχρονα βολές για σταμάτημα της περιοχής για να «κονομάνε τα συμφέροντα» από τη μη λειτουργία του σταθμού κι επισήμανε ότι και λιγνίτη έχει η περιοχή μας, και τεχνογνωσία και μηχανολογικό εξοπλισμό, «οι εργολάβοι δεν έχουν εξοπλισμό», σημείωσε κι απηύθυνε μήνυμα ενότητας για να επιτευχθεί η επαναλειτουργία της 3ης μονάδας.
«Πρόθεσή μας και επιδίωξή μας να λειτουργήσει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και ανέφερε ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο συντάσσεται με την επαναλειτουργία του σταθμού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτόν.
Τη σημασία της σύμπνοιας και της συστράτευσης δυνάμεων αυτή την ώρα τόνισε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, σημειώνοντας ότι η φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ήταν φωτιά στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Εορδαίας και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης ή κόστους για την επαναλειτουργία του σταθμού.
6
Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι δεν πρέπει η επαναλειτουργία του σταθμού να ζυγίζεται με γνώμονα το κόστος και λογιστικά νούμερα, καθώς αυτό που προέχει είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η διάσωση της τεχνογνωσίας των εργαζομένων. Κάλεσε μάλιστα αυτούς που μιλούν για επίσπευση των εργασιών κατασκευής της “Πτολεμαΐδας 5” να φροντίσουν να λειτουργήσει η νέα μονάδα στην ώρα της, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας για την επαναλειτουργία της μονάδας θα είναι δύσκολος.
Ζήτημα επαναλειτουργίας της μονάδας 2 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που αποσύρθηκε πρόωρα έθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, Παντελής Καραλευθέρης, επισημαίνοντας ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει το σύμβολο της ΔΕΗ. Επισήμανε ότι πρέπει να προστατευτεί η τεχνογνωσία της ΔΕΗ, ζήτημα που συνδέεται με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του σταθμού και απέδωσε το συμβάν της πυρκαγιάς- όπως και αντίστοιχα συμβάντα σε άλλους σταθμούς της ΔΕΗ- στην έλλειψη προσωπικού και την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, υπογραμμίζοντας: «δεν μπορεί να δώσαμε 40 εκ. ευρώ για το σταθμό της Σαντορίνης και δεν μπορούμε να δώσουμε 80 εκ. ευρώ για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.» Επισήμανε τέλος ότι δεν πρέπει να πάρουν μετάθεση οι εργαζόμενοι στο σταθμό, αλλά να αποσπαστούν για όσο χρειαστεί σε άλλους σταθμούς έτσι ώστε να είναι οι πρώτοι εργαζόμενοι της νέας μονάδας.
Τη σύνταξή του με το αίτημα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Κασαπίδης, καθώς όπως είπε «έχουν δώσει στη ΔΕΗ και στη χώρα πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν πάρει». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να διεκδικήσουμε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, ό,τι και να πει το τεχνικό πόρισμα για την αποκατάσταση των ζημιών στο σταθμό», αλλά και να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο η προοπτική των λιγνιτών σαν το εθνικό μας ενεργειακό καύσιμο.
Τη συμπαράστασή τους στο αίτημα των εργαζομένων στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για επαναλειτουργία του σταθμού και διασφάλιση των θέσεων εργασίας εξέφρασαν σύσσωμοι και οι υπόλοιποι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη και συγκεκριμένα οι κάτωθι: το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας Παύλος  Μουρατίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας Γιώργος Ηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του Σωματείου ΔΕΗ «Η Ένωση» Κώστας Θεοχάρης, ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κλιμακίου της ΕΤΕ-ΔΕΗ Θόδωρος Καρυπίδης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γιώργος Ζαφείρης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου «Εργατική Αλληλεγγύη» Κώστας Ασαλουμίδης, ο εκπρόσωπος της ΕΔΟΠ-ΔΕΗ Δημήτρης Αγγελίδης και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Νίκος Γεωργακόπουλος.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σύσκεψη έχει ως εξής:
Οι 500 εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και οι παρευρισκόμενοι φορείς: βουλευτές κ.κ. Ουζουνίδου και Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Εορδαίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, τα σωματεία ΕΝΩΣΗ, ΕΤΕ-ΔΕΗ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών, Εργατική Αλληλεγγύη και ΣΕΕΕΝ,
Ζητάμε:
– την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και την παράταση λειτουργίας του
– και να εξασφαλισθεί το σύνολο των θέσεων εργασίας στο σταθμό.
Συμφωνούμε ότι οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν το έργο της επιτροπής για να βγουν τα σωστά αποτελέσματα για την προοπτική του σταθμού.

πηγή http://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News