Dei Energy News

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

EAME: Το ξεπούλημα θα ανατραπεί στην πράξη από τον Ελληνικό λαό και τους Εργαζόμενους



Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,

 Η πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει επιστρέψει τη Χώρα δεκαετίες πίσω, έχουν επιβληθεί νόμοι που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει συρρικνωθεί το όποιο κράτος πρόνοιας υπήρχε.
         
Ταυτόχρονα έχουν εξανεμιστεί μισθοί και συντάξεις.
         
Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί πέτυχε «πρωτογενές πλεόνασμα» το οποίο  όμως προήλθε από την υπερφορολόγηση  των εργαζομένων των συνταξιούχων και των ανέργων και ταυτόχρονα μέσα από το προσχέδιο
προϋπολογισμού 2015 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε υγεία, παιδεία, κράτος πρόνοιας, ασφαλιστικό και ταυτόχρονα αυξημένα έσοδα από νέους φόρους.
         
Κορύφωση στην «εποχή της ανασφάλειας» της εργασίας είναι η επισφαλής εργασία στην οποία συγκαταλέγεται η προσωρινή απασχόληση που είναι συγκοινωνούν δοχείο με την ανεργία, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και o μετασχηματισμός του κράτους πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας.
         
Οι περικοπές συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι μειώσεις του εφ’ άπαξ, η αύξηση ορίων ηλικίας, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κυρίων συντάξεων των επικουρικών (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), του εφ’ άπαξ  (αλλαγή του μαθηματικού τύπου), η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, οι αποσπασματικές και ανορθολογικές ενοποιήσεις ταμείων σηματοδοτούν την «ώρα μηδέν» για το ασφαλιστικό.
         
Όλοι όσοι «παπαγαλάκια των ΜΜΕ» και «πρόθυμοι» νομίζουν ότι τελείωσαν με τους νόμους που ψηφίστηκαν για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της «Μικρής ΔΕΗ» με την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία εργαζομένων  και συνταξιούχων στην ΔΕΗ, πλανώνται πλάνη οικτρά.
         
Η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα, που κατά την συγκυβέρνηση  αποκαλείται
«μεταρρύθμιση», είναι ουσιαστικά εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που συνοδεύεται από τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, οικονομικά σκάνδαλα, μεγάλες ανατροπές εις βάρος των καταναλωτών, περαιτέρω συμπίεση εργατικών δικαιωμάτων και αμοιβών, διόγκωση της οικονομικής ύφεσης.

Την προηγούμενη δεκαετία αποκαλύφθηκε το μέγεθος της κερδοσκοπίας με τις ΑΠΕ, ο τυχοδιωκτισμός με την οριακή τιμή και απουσία ενεργειακού σχεδιασμού μια πραγματική λεηλασία της ΔΕΗ υπήρξε υπέρ των ιδιωτών «επενδυτών». Η επιχειρηματολογία περί νέων επενδύσεων  από ιδιώτες είναι έωλη, όταν ακόμα και σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης, όπως τα τέσσερα τελευταία χρόνια, οι μόνες πολυπόθητες επενδύσεις προέρχονται από την υπό εκποίηση ΔΕΗ (3 δις.). Οι συνέπειες από το ξεπούλημα του 30% θα είναι καταστροφικές για την ΔΕΗ και την Ελληνική οικονομία αλλά κυρίως για το ελληνικό νοικοκυριό και την μικρομεσαία επιχείρηση.
         
Απαιτείται νέος ενεργειακός μακροχρόνιος σχεδιασμός αλλά και άλλη πολιτική για την ενέργεια στην χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για την επιχείρηση, οι αυτοαποκαλούμενοι ιδιώτες επενδυτές σε συνδυασμό με τους μεγαλοεργολάβους που εκμεταλλεύονται την εταιρική ταυτότητα της ΔΕΗ αυξάνουν τα κέρδη τους υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.  
         
Το ευρωπαϊκό ενιαίο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από την απώλεια κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, θα οδηγήσει σε δραματικές αυξήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρ’ ότι η οικονομία παραπαίει και παρά τις απανωτές αυξήσεις, η ΔΕΗ εξακολουθεί να διαθέτει ενέργεια σε τιμές 60%-70% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
         
Το σχετικό δήθεν συμμάζωμα του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ τις περιβόητες διασφαλίσεις στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, αγρότες κλπ. δεν έχει καμία αξία, όταν οι ιδιώτες θα λειτουργήσουν στην λογική του υπερκέρδους και της ασύδοτης «ελεύθερης αγοράς».
         
Μπροστά  σε αυτήν την καταιγίδα το Σ/Κ τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έχουν χρέος:

·        Να αποκαλύψουμε τον βαθύτατα ταξικό χαρακτήρα, της εκποίησης μέσω της οποίας θα πληγεί βάναυσα το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού.
·        Να προβάλουμε συγκεκριμένες σαφείς θέσεις στους καταναλωτές για το τι σημαίνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό και σε τι διαφέρει από ένα εμπόρευμα ή μια υπηρεσία επ’ αμοιβή.
·        Να αναδείξουμε με τις προτάσεις μας την ΔΕΗ που πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Η παρέμβαση των εργαζόμενων και του συνδικάτου πρέπει να είναι αυτού του ανοίγματος στην κοινωνία για την διαμόρφωση αντίστοιχης κοινωνικής συνείδησης ότι η ΔΕΗ ξεπουλιέται για να ικανοποιηθούν τα τρωκτικά της τρόικας και οι εγχώριοι και ξένοι υπηρέτες της

Το ξεπούλημα θα ανατραπεί στην πράξη από τον Ελληνικό λαό και τους Εργαζόμενους.
    
Η Κυβέρνηση με την «πολιτική επιστράτευση» έδειξε το μεγαλείο του αυταρχισμού της, δηλαδή κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας καθώς ο παραπάνω όρος δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ε.Ε. και ταυτόχρονα με επικοινωνιακά κόλπα συκοφαντίας προσπάθησε να παραπλανήσει τον  Ελληνικό λαό.
    
Η άρση της επιστράτευσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας και διαφύλαξης συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο για την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους της.
    
Η επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια έγινε ο επίσημος φοροεισπράκτορας, με αποτέλεσμα σήμερα σε συνδυασμό με την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού  και την αποβιομηχάνιση  της χώρας να έχει πάνω από 1,7 δις ανείσπρακτες  επισφαλείς απαιτήσεις που σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος της την καθιστούν σχεδόν προβληματική παρότι είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία της χώρας.
    
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο  ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της  κυβερνητικής πολιτικής για την πώλησης του ΑΔΜΗΕ και της «Μικρής ΔΕΗ» έχουν συνειδητοποιήσει ότι μαζί με τους καταναλωτές  είναι θύματα μιας πολιτικής μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
    
         
Στην ΓΕΝΟΠ, την ΕΤΕ και το 52ο Γενικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σύντομα θα συμβάλουμε με τις θέσεις μας στα συνδικαλιστικά όργανα ώστε αυτές να γίνουν επίσημα θέσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων.
    
Ταυτόχρονα όμως με τα μεγάλα και κεφαλαιώδη ζητήματα έχουν αρχίσει να γιγαντώνονται μια σειρά κλαδικών ζητημάτων.
    
Θέσεις του ΕΑΜΕ προς τους εργαζόμενους για την υπό διαπραγμάτευση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι:

·        Όχι  στην διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ-ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ).
·        Πλήρης διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον Όμιλο ΔΕΗ, των εργασιακών ασφαλιστικών και μισθολογικών παροχών – Καμία απόλυση- Προσλήψεις εδώ και τώρα.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Τα  Συνδικάτα παρά την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρxει, έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να υπερασπιστούν τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων. Έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα παρόλη την επίθεση που δέχονται από την κυβερνητική πολιτική με άλλοθι την πίεση της Τρόικας για αλλαγή του Ν. 1264 που αποτελεί ιστορικό υπόδειγμα δημοκρατικού Νομοθετήματος.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση δε πρέπει να  ξεχνούν, ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι μια ομοσπονδία που ήταν και παραμένει στοχοποιημένη από τη κυβέρνηση λόγω της αγωνιστικής δράσης που επέδειξε και επιπλέον ότι οι εκπρόσωποι της παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις που έχουν δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια έχουν αμετακίνητη στάση.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της πολιτικής επιστράτευσης που υποστήκαμε και αυτός είναι ο λόγος που αυτή την στιγμή διεξάγεται «σκληρή μάχη» για να προχωρήσουμε στην υπογραφή νέας Κλαδικής ΣΣΕ στον Όμιλο ΔΕΗ. 

Τέλος στο μέρος που μας αναλογεί, έχουμε την ευθύνη να σας καλέσουμε να συσπειρωθούμε γύρω από τα συνδικαλιστικά θεσμικά όργανα και να συμβάλουμε με την δραστηριότητα μας στην επίτευξη θεσμικών και συλλογικών λύσεων για όλους.

Οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοί και υπάρχουν συμφέροντα εντός και εκτός ΔΕΗ που μας θέλουν πολυδιασπασμένους ώστε να καταφεύγουμε σε ιδιωτικές συναλλαγές «βελτίωσης της εργασιακής μας ζωής», δηλαδή επιδιώκουν να μας πάρουν  ότι σπουδαιότερο μας έχει απομείνει, την αξιοπρέπεια μας.

Αυτό είναι το πρώτο όχι που πρέπει να πει ο καθένας και η καθεμία μας δυνατά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλοι μας μπορούμε και πρέπει να απευθυνόμαστε στα θεσμικά όργανα μας απομονώνοντας τους
«κατ επάγγελμα ψιθυριστές».

Σας καλούμε  να κλείσουμε τα αυτιά μας στους διαφόρους
ανεύθυνο-υπεύθυνους προβοκάτορες, που κατασκευάζουν ανύπαρκτα ζητήματα στους διαδρόμους της ΔΕΗ και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση για να συντηρούν τον ρόλο τους.



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΑΜΕ ΕΤΕ ΔΕH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News