Dei Energy News

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μανιάτης: Ολοκληρώνoυμε το Φράγμα Μεσοχώρας, ένα έργο εθνικής σημασίας


Σύσκεψη με θέμα το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Κωνσταντίνος Τριάντης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Αρθούρος Ζερβός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών – ΕΘΕΜ, Γιάννης Καλλές, ο πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής
Θεσσαλίας, Γιάννης Βαρνάς, ο πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας, Κώστας Γκούμας, το μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών – ΕΘΕΜ, Αναστάσιος Μπαρμπούτης, καθώς και στελέχη του ΥΠΕΚΑ.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κατάθεσης από τη ΔΕΗ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού ΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα από τα πρόσφατα εγκριθέντα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Κατά τη συνάντηση διατυπώθηκε η αναγκαιότητα για συντονισμό και η απόλυτη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, ώστε το εθνικής σημασίας έργο να ολοκληρωθεί όσον το δυνατόν πιο άμεσα
Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:
“Το Φράγμα Μεσοχώρας αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τα επαναφέρει στη φυσική κοίτη του ποταμού. Θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως, που αντιστοιχούν με το 10% της συνολικής παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Για το έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΚΑ με τις ενέργειες του προχωρά πλέον προς την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και μάλιστα με ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι το νερό, συμβάλοντας παράλληλα στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Έχω δώσει σχετικές εντολές τόσο στη ΔΕΗ Α.Ε όσο και στις υπηρεσίες του Υπουργείου για την επίσπευση των διαδικασίων. Στην προσπάθεια αυτή η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων είναι σημαντική και θέλω να ευχαριστήσω τους Δημάρχους Καρδίτσας και Τρικκαίων κ.κ. Φ. Αλεξάκο και Δ. Παπαστεργίου για την πρωτοβουλία τους να συναντηθούμε. Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις, για να συμβάλλουμε όλοι στην ολοκλήρωση ενός έργου εθνικής σημασίας”.

 http://energypress.gr/news/ydrohlektrika/Maniaths:-Oloklhrwnoyme-to-Fragma-Mesohwras-ena-ergo-ethnikhs-shmasias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News