Dei Energy News

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

«Επιστρέφουμε 103 εκατ. ευρώ στο δημόσιο» λένε τώρα οι κατηγορούμενοι της Energa

Ευελπιστούν σε πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση από το δικαστήριο - «Θολό» το τοπίο γύρω από την επιστροφή των χρημάτων καθώς ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν – αν τελικώς επιστραφούν – τα χρήματα αυτά.

«Επιστρέφουμε 103 εκατ. ευρώ στο δημόσιο» λένε τώρα οι κατηγορούμενοι της Energa Νέο σκηνικό είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί στην υπόθεση της Energa – Hellas Power μετά την κίνηση των κατηγορουμένων να δηλώσουν ότι προτίθενται να επιστρέψουν πίσω στο δημόσιο ποσό 103 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση αυτή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ωστόσο διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το αίτημα που υπέβαλλε η υπεράσπιση.
Οι κατηγορούμενοι δηλώνοντας την πρόθεσή τους να επιστρέψουν το ποσό αυτό, ευελπιστούν σε πιο ευνοϊκή
ποινική μεταχείριση από το δικαστήριο βάσι του.. σχετικού, νόμου που ψηφίστηκε τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, το τοπίο γύρω από την επιστροφή των χρημάτων παραμένει «θολό» καθώς ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν – αν τελικώς επιστραφούν – τα χρήματα αυτά!

Ειδικότερα, κατηγορούμενοι για το μεγάλο σκάνδαλο της Energa – Hellas Power – είναι 19 συνολικά πρόσωπα. Πρόκειται για στελέχη των δυο εταιρειών, που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα αδικήματα που τους έχουν καταλογιστεί επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα ποσά σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Από τη δράση αυτή των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa – Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ.
Επιστρέφουμε 103 εκατ. ευρώ
Τώρα, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις και δηλώνουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο και τους δήμους. Συγκεκριμένα, μιλούν για επιστροφή 103 εκατ. ευρώ, χρήματα που βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η πλευρά των κατηγορουμένων έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα προς το συμβούλιο Εφετών. Σκοπός τους είναι να να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι και εντολείς τους στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, οι αιτήσεις αυτές διαβιβάστηκαν από το αρμόδιο εισαγγελέα του συμβουλίου Εφετών στο δικαστήριο, το οποίο και θα αποφασίσει τελικώς για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφανθεί επί των αιτήσεων (δηλαδή το δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο) και δεύτερον σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα. Κι αυτό γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές, δηλαδή που θα κατατίθενται αυτά τα χρήματα!

Σύμφωνα πάντως με το βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa - Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Επειδή λοιπόν η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ γιαυτό και θα υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων , αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Υποστηρίζουν δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταίρων, η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια.

Αν τα χρήματα αποδοθούν τότε με βάση το νέο νόμο θα πέσουν στα μαλακά όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορίες αφορούν τα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την υπόθεση είχε ερευνήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ασκήσει ποινικές διώξεις. Την ανάκριση είχε αναλάβει ο πρόεδρος πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News