Dei Energy News

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πόσο είναι το «πριμ ετοιμότητας» για τις μονάδες - Πώς θα γίνει η επιλογή


Με 45.000 ευρώ ανά διαθέσιμο μεγαβάτ το χρόνο, θα αποζημιώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προσφέρουν υπηρεσίες διαθεσιμότητας ισχύος, σύμφωνα με την πρόταση που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.
Στον μηχανισμό προτείνεται να ενταχθούν οι μονάδες της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση και ..
η αντιμετώπιση των έντονων διακυμάνσεων που προκαλεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά).
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το νέο σχήμα – μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ στην ευελιξία που προφέρουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα ενταχθούν. Δηλαδή, στη δυνατότητα ταχείας αύξησης ή μείωσης της ισχύος μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, έτσι ώστε να καλύπτει το φορτίο, ακολουθώντας τις Εντολές Κατανομής του Διαχειριστή, σε χρονικό ορίζοντα μερικών ωρών. Επίσης στη δυνατότητα μίας μονάδας να ακολουθεί ένα ταχύ κύκλο λειτουργίας («άναμμα» και «σβήσιμο» της μονάδας ανά μικρά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις αυξομειώσεις των ΑΠΕ).
Έτσι, προτείνει η ΡΑΕ τα κριτήρια επιλεξιμότητας για ένταξη στο μηχανισμό να καθορίζονται σε τεχνική βάση, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας της μονάδας και να μπορούν να συμμετάσχουν τόσο νέες, όσο και υπάρχουσες μονάδες, οι οποίες:
• Διαθέτουν συστήματα απομεμακρυσμένου ελέγχου (remote control), ώστε να μπορούν να τεθούν υπό τον ανεξάρτητο έλεγχο του Διαχειριστή, και
• Έχουν αυξημένες δυνατότητες μεταβολής της εξόδου τους, και πιο συγκεκριμένα ρυθμό μεταβολής τουλάχιστον 8 MW/min, και δυνατότητα απόκρισης για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ώρες.
Ο μόνιμος μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ, ο οποίος θα βασίζεται στη διενέργεια δημοπρασιών για την αγορά των υπηρεσιών ευελιξίας που είναι αναγκαίες για το Σύστημα, απαιτεί σύνθετο και προσεκτικό σχεδιασμό, κυρίως ως προς τις πολυάριθμες τεχνικές λεπτομέρειες των δημοπρασιών αυτών.
Για το λόγο αυτό προτείνεται η λειτουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού για την αποζημίωση της ευελιξίας, με διάρκεια έως και την 31η Οκτωβρίου 2015. Στο πλαίσιο του 10μηνου αυτού μεταβατικού μηχανισμού, το Μοναδιαίο Τίμημα Πληρωμής Ισχύος για παροχή ευελιξίας θα καθοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει ήδη επίσημα την πρόταση αυτή και αναμένεται να εκδώσει τη σχετική απόφαση περί τα τέλη Ιανουαρίου 2015.
Η προτεινόμενη τιμή ανέρχεται σε 45 ευρώ ανά κιλοβάτ (45.000 ανά μεγαβάτ) διαθέσιμης ισχύος το έτος, με ανώτατο όριο πληρωμών τα 15 εκατ. ευρώ ανά μονάδα για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015. Επιπλέον, η συνολική διαθέσιμη ισχύς των μονάδων που μπορούν να συμμετάσχουν στον εν λόγω μηχανισμό ανέρχεται σε 5000 MW περίπου.
Επομένως, ο προϋπολογισμός του εν λόγω μηχανισμού σε ετήσια βάση είναι 225 εκατομμύρια ευρώ (45.000 €/MW x 5000 MW περίπου), ενώ για το 10μηνο εφαρμογής του μεταβατικού μηχανισμού (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2015), ανέρχεται συνολικά σε 187 εκατομμύρια ευρώ.
Πόσες  μονάδες προτείνεται να ενταχθούν
 
Μονάδες Φυσικού Αερίου
4411
-Συνδυασμένου κύκλου
4078
-Ανοιχτού κύκλου
141
- Συμπαραγωγή
192
Υδροηλεκτρικά
582
Σύνολο
4993
Σημείωση: Τα μεγέθη σε μεγαβάτ

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News