Dei Energy News

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στην Κίνα ψάχνει χρηματοδότηση η ΔΕΗ για το φωτοβολταικό της Μεγαλόπολης...

http://www.energypress.gr/
Χρηματοδότηση κατά 50% του φωτοβολταικού της πάρκου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ισχύος 50 MW μέσω της Κινεζικής Τράπεζας Επενδύσεων (CICC) επιδιώκει να πετύχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Το έργο ύψους 104 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει το 50% της δανειοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά το χρηματοδοτικό σχήμα δεν έχει ακόμη κλείσει καθώς αναζητείται το άλλο… 50%. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δεδομένου και ότι για το έργο θα χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός (πανέλα της Yingli), προσπαθεί να βάλει στο "παιχνίδι" τους Κινέζους. Παρόμοιες επαφές με κινεζικές τράπεζες είχαν γίνει και παλαιότερα χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθούν αφού αποδείχθηκε ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι μεγάλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έδρα του μηχανισμού που παρέχει εξαγωγικές πιστώσεις για έργα που χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, βρίσκεται στην... Μογγολία.
Σημειώνεται ότι το project που θα κατασκευαστεί από τις θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες "Αρκαδικός Ήλιος 1" και "Αρκαδικός Ήλιος 2" έχει κατακυρωθεί στην JP Άβαξ, και αφορά στη δημιουργία δύο πάρκων ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα. Για όσο πάντως το χρηματοδοτικό σχήμα θα εκκρεμεί, η όποια συζήτηση για χρονοδιαγράμματα είναι στον αέρα (σσ : παλαιότερα συζητήτο ότι το έργο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στο 2013).
Παράταση έως 30 Σςεπτεμβρίου για Κοζάνη
Στο άλλο μεγάλο φωτοβολταικό μέτωπο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αυτό της Κοζάνης (ισχύος 200 MW), έπειτα από αίτημα των ενδιαφερομένων δόθηκε και νέα παράταση. Τους ανακοινώθηκε συγκεκριμένα προ ολίγων εβδομάδων ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τις προσφορές τους, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, και πολλοί από τους υποψήφιους επενδυτές είχαν ζητήσει να παραταθεί με το επιχείρημα ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το έργο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έκανε δεκτό το αίτημα και παρέτεινε τη διαδιακσία για ένα ακόμη 3μηνο, δεδομένου ότι για την Κοζάνη αποτελεί ρητό όρο για τους συμμετέχοντες, η εξασφάλιση του 100% της χρηματοδότησης –κάτι που δεν ισχύει στη Μεγαλόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News