Dei Energy News

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Π.ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗΣ:"Η αλήθεια βρίσκεται στην βάση, προτείνω να την ανακαλύψουμε όλοι"



Ο Αναπληρωτής Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και

ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ,  Παντελής Καραλευθέρης, παρεχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο http://deinews.blogspot.gr/ με την ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών για την επιλογή εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ. του Ομίλου ΔΕΗ. Διαβάστε παρακάτω τις σημαντικές απόψεις και θέσεις του Π. Καραλευθέρη και της παράταξης που εκπροσωπεί...
   
"είναι κοινή παραδοχή ακόμα κι αυτών που ήταν μέρος αυτού του μηχανισμού,  σε όποια μεριά των διασπασμένων πλέον «προοδευτικών» δυνάμεων κι αν κατέληξαν. Φωτόπουλοι, Παναγόπουλοι και σία όλοι μέρος του ίδιου μηχανισμού ήταν..."



Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη


Διάφορα δημοσιεύματα γράφουν για τη «μικρή και μεγάλη ΔΕΗ», για ιταλικό και γαλλικό μοντέλο. Μπορείτε να μας πείτε ποια σενάρια μπορούν να επικρατήσουν ώστε να είναι βιώσιμο το μέλλον της ΔΕΗ;


Το μέλλον της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι μακριά από το σημερινό της μοντέλο. Η Η.Ε. είναι κοινωνικό αγαθό και σ΄ αυτήν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες σε όσο πιο φθηνές τιμές. Όποιοι μιλούν και ονειρεύονται διάφορα σχήματα και μοντέλα, ας σκεφτούν το τι έπαθε η Καλιφόρνια από την  ENRON αλλά και πρόσφατα η γειτονική μας Βουλγαρία. Η Ελλάδα σήμερα έχει εναρμονισθεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς Η.Ε.  Υπάρχουν άδειες λιγνιτικών σταθμών σε ιδιώτες και απομένει η κατοχύρωση των ορυχείων της Βεύης ώστε να επενδύσουν και παίξουν ως ίσοι παίκτες μαζί με τη ΔΕΗ στην Η.Ε. Ας το καταλάβουν όλοι καλά η ΔΕΗ δεν είναι εύκολο να πωληθεί. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αλλάξει και σ΄αυτήν την επιλογή πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Κάναμε λάθος ως συνδικάτο που δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες συμμετοχικών σχημάτων, ακούγοντας τον κο Παπανδρέου που μας έταζε «Λαγούς με Πετραχήλια και Πράσινα Άλογα». 

 Οι μισθολογικές περικοπές αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στην ψυχολογία και στην επιβίωση των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Πιστεύετε ότι θα έχουμε νέο γύρο περικοπών και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε με την υπογραφή της συμπληρωματικής Συλλογικής Σύμβασης;
Δεν υπάρχει κανένα νόημα να γίνουν νέες περικοπές.
 Όπως και οι παλαιότερες οι οποίες  εξυπηρέτησαν τον πολιτικό λαϊκισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου με τις οριζόντιες περικοπές. Τι νόημα έχει για μια επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο η μισθολογική της πολιτική να εξυπηρετεί κυβερνητικές επιλογές; Καμία Τρόικα ποτέ δεν ζήτησε περικοπές μισθών στην ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου τις εφάρμοσε και η σημερινή τις συνεχίζει. Είναι ντροπή σήμερα συνάδελφοι να δουλεύουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες σε αναγκαστική υπερωριακή απασχόληση και να μην πληρώνονται από την εφαρμογή του πλαφόν. Αυτές οι οικονομικές πολιτικές παρ΄ότι βαφτίζονται φιλελεύθερες εφαρμόσθηκαν μόνο σε σοσιαλιστικά μοντέλα και απέτυχαν παταγωδώς.


Είναι γνωστό στους κύκλους της ΔΕΗ πως είστε ο πρωτεργάτης της πρότασης για την κατασκευή της «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5». Μπορείτε να μας περιγράψετε τι σημαίνει το συγκεκριμένο έργο για την περιοχή αλλά και για την ΔΕΗ γενικότερα.
Από το 2000 ως τότε Γραμματέας του Σπάρτακου, είχα αρχίσει να βάζω στα Δ.Σ. του σωματείου και στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη κατασκευής μιας νέας μονάδας σε αντικατάσταση των παλαιών μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Η πρόταση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της γνώσης που αποκτήσαμε για τα  πραγματικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη στην λεκάνη Πτολεμαΐδας Κοζάνης Φλώρινας. Ήταν η παρότρυνση του τότε Γενικού ΒΟΚ κ. Καβουρίδη, ο οποίος με ώθησε να μάθω από το ΙΓΜΕ, την πραγματική κατάσταση των αποθεμάτων όπως και η ανάλυση του Γιάννη Τσαρούχη σημερινού Δ/ντή του Αης Κομοτηνής για τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Μετά από μια εμπεριστατωμένη παρουσία των λιγνιτικών αποθεμάτων μαζί με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη,  διαμορφώσαμε ως επίσημη πρόταση του Σπάρτακου το 2003 την κατασκευή της μονάδας. Βέβαια όλα αυτά αποκτούν την πραγματική τους αξία στον χρόνο που γίνονται και όχι μόνο σήμερα.
Όλοι τότε μας λοιδορούσαν ότι ψάχνουν οικόπεδο για να φτιάξουν τη Μονάδα!!!
Όλοι τότε  έλεγαν πως δεν υπάρχουν λιγνίτες. Δεν ήταν όμως αυτή η αλήθεια. Η αλήθεια ήταν πως η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε αρνητικά διότι τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν την αλόγιστη εξάπλωση του Φ.Α., μας πολέμησαν σκληρά, καθώς η  κυβέρνηση Σημίτη στήριζε αυτά τα συμφέροντα.
Το 2004 ως ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επί θητείας Παλαιοκρασσά καταφέραμε να αποσπάσουμε την πρώτη του επίσημη  δέσμευση και μετέπειτα σε επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή  την δέσμευση του ως πρωθυπουργού για την κατασκευή νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
Το συγκεκριμένο έργο θα  είναι πραγματικά μία ανάσα τόσο για την κοινωνία, όσο και για το περιβάλλον. Για την οικονομικότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την εξοικονόμηση λιγνίτη και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Από αυτό το έργο θα έχει σημαντικά ωφέλη τόσο η Επιχείρηση όσο και η εθνική οικονομία. Όλα αυτά έχουν παρουσιασθεί με τον καλύτερο τρόπο τα χρόνια που πέρασαν και ο αγώνας των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας φαίνεται πως δικαιώνεται. Το παράπονο όμως όλων των συνδικαλιστικών στελεχών είναι ότι καθυστερήσαμε πάρα πολύ. Απ΄ότι φαίνεται οι καλές προτάσεις των συνδικαλιστών όπως αυτή αλλά και όπως παλαιότερα για τον τοπικό πόρο για την ανάπτυξη της περιοχής αντιμετωπίσθηκαν στην αρχή με δυσπιστία, ακριβώς γιατί τους εξέφρασαν πρώτα οι συνδικαλιστές, ασχέτως  αν αργότερα δικαιώθηκαν στον χρόνο.
Η διοίκηση Ζερβού έχει την δυνατότητα να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να συνεχίσει κι άλλες ανάλογες κινήσεις όπως αυτή της Πτολεμαιδος 5»;
Το ζήτημα δεν είναι αν η διοίκηση Ζερβού έχει την δυνατότητα καθώς τόσο ο κ. Ζερβός όσο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ., εκτός των εκπροσώπων των εργαζομένων, είναι διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση των Κυβερνήσεων να συγκρουστούν με τα συμφέροντα.
Αυτό που έχει δείξει ο κ. Ζερβός έως τώρα είναι πως έχει αντιληφθεί πλήρως την ιστορική αξία της λιγνιτικής συμμετοχής  στο μίγμα καυσίμου. Η εμπειρία του στις ανανεώσιμες πηγές γιατί προέρχεται  απ΄αυτόν τον χώρο δίνει μεγαλύτερη  αξία στις επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ. Η ανανέωση της θητείας του ήταν θετική  εξέλιξη διότι θα ήταν σημαντικό σφάλμα η αλλαγή προσώπου σ΄αυτήν την δύσκολη φάση για την ΔΕΗ. Ελπίζουμε ο κος Ζερβός να μην επαναλάβει λάθη προηγούμενων περιόδων, όπως αυτό της ταύτισης του με πρόσωπα και όχι με τον θεσμό του συνδικάτου. Οι θεσμικοί διακριτοί ρόλοι πρέπει να είναι το ζητούμενο κι απ΄την διοίκηση και απ΄το συνδικάτο. Οι νέες κινήσεις που πρέπει να κάνει η διοίκηση Ζερβού όσο κι αν ξενίζουμε πάλι ορισμένους, είναι η ανάπτυξη νέων ορυχείων και η κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
 Η διάνοιξη του ορυχείου των Κομνηνών, η  παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης και η αξιοποίηση όλων των μικρών κοιτασμάτων λιγνίτη στην Πελοπόννησο, πρέπει να ξεκινήσουν τώρα. Όπως και η δυναμική επαναφορά της κατασκευής της Μελίτης ΙΙ. Αυτές είναι επιλογές εντάσεως χρόνου που πρέπει να ξεκινήσουν τώρα για να μην τις πληρώσουμε ακριβά αργότερα. Τα ίδια  λέγαμε για Μαυροπηγή, Ποντοκώμη και Λακκιά και δυστυχώς δικαιωθήκαμε αρνητικά.  Όσο για τις τοπικές κοινωνίες ο κος Ζερβός θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα την δωρεάν παροχή τηλεθέρμανσης και την δωρεάν παροχή ξηρού λιγνίτη όπου εφαρμοσθούν νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες καθαρής οικιακής καύσης. Στην Δυτική Μακεδονία θα αποτελεί ιστορικό όνειδος να κατακάψουμε τα δάση για οικιακή θέρμανση όταν μπορούμε να κάψουμε λιγνίτη. Θα επανέλθω για αυτό με συγκεκριμένη πρόταση.


Τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια τόσο στα ορυχεία όσο και στο τεχνικό προσωπικό είναι αρκετά. Τελικά τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να περιοριστούν αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις;
Η πραγματικότητα είναι πως έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στους  χώρους παραγωγής τα ατυχήματα, τα οποία αρκετά από αυτά να είναι σοβαρότατα.
Όσα μέτρα πρόληψης και να παρθούν δεν πρόκειται να
μειωθούν στην κατάσταση που βρίσκετε η επιχείρηση από πλευράς έλλειψης προσωπικού.
Όταν προσπαθείς με λιγότερο κόσμο και με μέσο όρο 45 ετών, να παράγεις περισσότερο και στην όλη διαδικασία να εμπλέκονται μαζί με το τακτικό προσωπικό εργολάβοι χωρίς να υπάρχει ενδιάμεση συνεννόηση, μοιραία θα επέρχονται συνεχώς ατυχήματα και απ΄ τις δύο πλευρές . Η λύση είναι μόνο μία προσλήψεις τακτικού προσωπικού ΑΜΕΣΑ!!

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό; Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που επιβλήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας και την αθέτησης της συμφωνίας σε σχέση  με τον πάγιο πόρο από την κύριο Παπακωνσταντίνου με το περιβόητο  ¨εφεξής¨ τεράστια εδώ η ευθύνη της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, τα πάντα έχουν διαλύσει οι υπηρεσίες και οι υγειονομικές μονάδες ιδιαίτερα στην περιφέρεια υπολειτουργούν.
Την άσχημη κατάσταση δυστυχώς βιώνουν τραγικότερα οι αποσπασμένοι συνάδελφοι μας στον ασφαλιστικό φορέα οι οποίοι περιπαίζονται ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΔΕΗ και το συνδικάτο πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο και πιο υπεύθυνα με αυτούς τους συναδέλφους.

Μπορεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα στον Όμιλο ΔΕΗ να ξεπεράσει την εσωστρέφεια του και τις διαμάχες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο καιρό;
Δυστυχώς το συνδικάτο έως τώρα είχε μάθει να διαχειρίζεται πολιτικές παροχών. Η χρησιμοποίηση  κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ ως μηχανισμού πότε κυβερνητικού και πότε αντιπολιτευτικού, μας έφερε στην σημερινή κατάσταση τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην κοινωνία. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, είναι κοινή παραδοχή ακόμα κι αυτών που ήταν μέρος αυτού του μηχανισμού,  σε όποια μεριά των διασπασμένων πλέον «προοδευτικών» δυνάμεων κι αν κατέληξαν. Φωτόπουλοι, Παναγόπουλοι και σία όλοι μέρος του ίδιου μηχανισμού ήταν.
 Στην ιστορία του το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες  που καλείται πραγματικά να υπερασπιστεί στα κεκτημένα του. Το ζήτημα δεν είναι αν μπορεί. Αυτό που πλέον επιβάλλεται είναι να φύγει μπροστά, να κερδίσει τον χρόνο που έχασε και να καλύψει την διαφορά. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να βγαίνει μόνο στους δρόμους θα καταντήσει γραφικό, θα του μείνουν μόνο οι φωτογραφίες με τις υψωμένες γροθιές. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να μπει στους χώρους δουλειάς να επαναζυμωθεί με τους εργαζόμενους, να νοιώσει τις πραγματικές του ανάγκες, από κει θα αντλήσει την δύναμη και τις ιδέες  για να ξαναβρεί τον δρόμο του και την χαμένη του αξιοπιστία.  Την αξία αυτήν την κατάλαβα όταν εδώ και δυο χρόνια αποφάσισα να επιστρέψω στην καθημερινότητα της δουλειάς μου στο ορυχείο, ενώ μπορούσα να απουσιάζω με συνδικαλιστική άδεια. Η αλήθεια βρίσκεται στην βάση, προτείνω να την ανακαλύψουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News