Dei Energy News

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα σενάρια για τις περίφημες πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες προκειμένου να αρθεί το μονοπώλιο της επιχείρησης στο «εθνικό καύσιμο». Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για την πώληση των δύο μονάδων του Αμύνταιου, δεν κρίθηκε επαρκής από τις προκαταρκτικές επαφές που έγιναν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών, με το αιτιολογικό ότι δε θα υπάρξει επαρκές άνοιγμα της αγοράς. Ως εκ τούτου, η νέα πρόταση που συζητείται περιλαμβάνει δύο διαφορετικά πακέτα μονάδων το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ειδικότερα στο πρώτο πακέτο συνεχίζουν να βρίσκονται προς πώληση οι μονάδες του Αμύνταιου και προστίθεται σε αυτές η μονάδα της Φλώρινας που βρίσκεται σε λειτουργία αλλά και η νέα που αναπτύσσει η ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο πακέτο δηλαδή περιλαμβάνει συνολικά 1380 MW λιγνιτικών, 930MW σε λειτουργία και μία ακόμη μονάδα 450MW που έχει αδειοδοτηθεί αλλά δεν έχει κατασκευαστεί. Μειονέκτημα στο συγκεκριμένο «πακέτο» αποτελεί το γεγονός ότι η επένδυση στη μονάδα της Φλώρινας δεν έχει αποσβεστεί.
Το δεύτερο πακέτο που έχει πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνει τις μονάδες 1 έως 4 του Αγίου Δημητρίου, με συνολική ισχύ στα 1300MW, δηλαδή παραμένει στη ΔΕΗ, η πιο σύγχρονη μονάδα Άγιος Δημήτριος 5. Το «μειονέκτημα» στη συγκεκριμένη λύση, αφορά στο γεγονός ότι θα πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα πρόσβασης στο καύσιμο, δηλαδή στα ορυχεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η πλευρά της Κομισιόν πιέζει να παραχωρηθούν πακέτα των 2000MW και όχι των 1300MW, ενώ από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ αντιπροτείνει συμπληρωματικά μέτρα, δηλαδή την πραγματοποίηση ανταλλαγών (swaps) ισχύος.
Η τελική απάντηση της ελληνικής πλευράς αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα, γεγονός που εντείνει τις διεργασίες αλλά και την κινητικότητα. Μια άλλη παράμετρος, που δε σχετίζεται άμεσα με το θέμα των λιγνιτών, αφορά στα υδροηλεκτρικά, για τα οποία επίσης έχει χτυπήσει «καμπανάκι» η Κομισιόν. Φυσικά δεν υπάρχει ακόμη προχωρημένη διαδικασία καταδίκης της χώρας μας για τα «νερά», γεγονός που επιτρέπει περιθώρια ελιγμών στην ελληνική πλευρά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News