Dei Energy News

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ένεση ρευστότητας πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ

Στις 26 του μήνα, ΔΕΗ, ανεξάρτητοι και παραγωγοί ΑΠΕ θα δουν τους λογαριασμούς τους να ενισχύονται με μερικά εκατ. ευρώ, από την πληρωμή του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, που αφορά στην εξόφληση των τιμολογίων του Απριλίου και την πρώτη δόση του Μαΐου.  Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά πληρωμή του διαχειριστή από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου, με την έναρξη των πληρωμών υπό το νέο καθεστώς να έχει γίνει την 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που έχει διοχετευτεί συνολικά στην αγορά από πληρωμές του ΑΔΜΗΕ, μέσω των διαχειριστικών λογαριασμών του διαχειριστή φτάνει τα 338 εκατ. ευρώ.
Από τα χρήματα αυτά περίπου 144,5 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για πληρωμές στη ΔΕΗ, 88,5 εκατ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ και αφορούν στην πληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ποσό 105 εκατ. ευρώ έχει κατευθυνθεί στους ανεξάρτητους παραγωγούς.
Στην ουσία πρόκειται χρήματα που πέρασαν από τον ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστή των λογαριασμών και μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί και ο Απρίλιος (η εξόφληση του κάθε μήνα γίνεται σε δύο δόσεις η πρώτη γίνεται με τη συμπλήρωση ενός μήνα και η δεύτερη με τη συμπλήρωση διμήνου, έτσι πχ το δίμηνο του Απριλίου και η πλήρης εξόφληση των οφειλών του μήνα θα γίνει στις 26 Ιουνίου). Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ, τα ποσά που διαχειρίζεται η εταιρεία ως διαχειρίστρια του συστήματος, δίνονται με άμεση καταβολή εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.
Εφορία
Την ίδια στιγμή ο ΑΔΜΗΕ έχει κινηθεί ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που προκάλεσε στο παρελθόν προβλήματα. Έτσι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με το υπουργείο οικονομικών ώστε οι συγκεκριμένοι διαχειριστικοί λογαριασμοί να αναγνωρίζονται σωστά ως διαχειριστικοί και να μην επαναληφθεί το παράδοξο που συνέβαινε επί ΔΕΣΜΗΕ, όταν κλήθηκε να πληρώσει ο τότε διαχειριστής φόρους για τα χρήματα που πέρασαν από τους διαχειριστικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι τα χρήματα από τους διαχειριστικούς λογαριασμούς σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν έσοδα της επιχείρησης.
Τι πληρώνεται στον ΑΔΜΗΕ
Τα ποσά που πληρώνει ο ΑΔΜΗΕ με βάση το νέο μοντέλο της αγοράς, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από 1ης Φεβρουαρίου, αφορούν στις αποκλίσεις από την ημερήσια αγορά καθώς ο διαχειριστής πραγματοποιεί την εκκαθάριση.
Έτσι εάν για παράδειγμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ημερήσιου προγραμματισμού (ΗΕΠ) και της τελικής εκκαθάρισης, τα ποσά που προκύπτουν κατανέμονται από τον ΑΔΜΗΕ.
Επίσης ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των ΑΔΙ αλλά και για το cost recovery και τις άλλες χρεώσεις πλην των πληρωμών με βάση την οριακή τιμή του συστήματος και των ΑΠΕ που γίνονται από το ΛΑΓΗΕ.
Με βάση λοιπόν το νέο μοντέλο, ο ΑΔΜΗΕ έχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, που αναλογεί χονδρικά  20 με 30% των ποσών που αφορούν στη χονδρεμπορική αγορά και ως εκ τούτου η ορθή λειτουργία του αλλά και η ανταπόκρισή του στις υποχρεώσεις του, παίζουν σημαντικό ρόλο για την αγορά.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News