Dei Energy News

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Συμβιβαστική ιδιωτικοποίηση η «μικρή ΔΕΗ»

Συμβιβαστική ιδιωτικοποίηση η «μικρή ΔΕΗ»
http://www.imerisia.gr/
Tης Μανταλένας Πίου
Στο προσκήνιο των ιδιωτικοποιήσεων επανέρχεται η ΔΕΗ, η πιο εμβληματική αλλά ίσως και η πιο προβληματική όσον αφορά στην αποκρατικοποίησή της από όλες τις εταιρείες που ελέγχει το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο στάδιο αυτό να προχωρήσει με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» , ενός χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 3-4 μονάδες που αντιπροσωπεύουν το 40% της λιγνιτικής ισχύος και ενδεχομένως κάποιων υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρουν έγκυρες πηγές, τονίζοντας ότι δίκτυα και άλλες υποδομές δεν θα πουληθούν. Πρόκειται για τη συμβιβαστική θέση, στην οποία φαίνεται να καταλήγουν τα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι «πάει πίσω» η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνεται στο αρχικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με χρόνο υλοποίησης, μάλιστα, το τρίτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή κατά την τρέχουσα περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε μεταφέρει το πακέτο του 17% στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) λίγο πριν α['π τις εκλογές του Μαΐου.
Eλεγχος
Σήμερα το Δημόσιο ελέγχει περίπου το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και το υπόλοιπο είναι διεσπαρμένο μέσω Χρηματιστηρίου σε ιδιώτες επενδυτές και ανάμεσά τους σε ξένα funds.

Η τρόικα ζητά μετ' επιτάσεως την πώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ εδώ και περίπου δύο χρόνια, προκειμένου τρίτες εταιρείες να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στο λιγνίτη και τα νερά και να απελευθερωθεί ουσιαστικά η αγορά. Το θέμα έχει τεθεί ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα για την έλλειψη πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη. Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου δίνει δύο επιλογές στην ελληνική κυβέρνηση είτε να διαθέσει μονάδες είτε να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να εκμεταλλευτούν ορυχεία λιγνίτη με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή. Η δεύτερη επιλογή έχει πρακτικά αποκλειστεί αφενός λόγω των ρύπων και των δεσμεύσεων για την αύξηση της πράσινης ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και αφετέρου λόγω του χρόνου που απαιτεί για να υλοποιηθεί.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν είχε καταλήξει στην απόφαση για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, άφησε όμως την υλοποίηση της απόφασης για τη νέα κυβέρνηση.....
Τις τελευταίες ημέρες πάντως κυκλοφόρησαν σενάρια περί δημοπράτησης σε ιδιώτες της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα εργοστάσια αυτά, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Οσον αφορά τις δύο νέες θυγατρικές της ΔΕΗ που διαχειρίζονται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, φαίνεται ότι, προς το παρόν, κλείνει η συζήτηση για την ιδιωτικοποίησή τους, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης.
Aλλαγές
Το μείζον ζήτημα πάντως που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας είναι οι δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά ηλεκτρισμού, προκειμένου να ξεπεραστεί όχι μόνον η έλλειψη ρευστότητας, που τον περασμένο μήνα απείλησε με κατάρρευση το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν στην αγορά να λειτουργήσει ορθολογικά. Ηδη έχουν προαναγγελθεί κινήσεις για την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις επιβάλλουν σταδιακή αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τρόπο που να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης των οικιακών τιμολογίων που θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοικτά και την επιχείρηση στο χειρότερο ίσως σημείο που έχει πέσει ποτέ από οικονομικής πλευράς, είναι φανερό ότι το ζήτημα ΔΕΗ θα απασχολεί για πολύ καιρό την κυβέρνηση.
  • 40% της λιγνιτικής ισχύος και 3 - 4 μονάδες περιλαμβάνει το πακέτο της «μικρής ΔΕΗ»
  • 17% των μετοχών της επιχείρησης θα πωληθούν αν ισχύσει το αρχικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News